032 596 041 Fax: 032 592 981 Mob: 099 346 5010 ili 346 5013 metal.zec@vu.t-com.hr

Korisni savjeti

Stolarija je jedan od najbitnijih elemenata Vašega doma. Iako je stara drvena stolarija još uvijek aktualna, svaki dan je sve više i više zamjenjuje daleko efikasnija PVC stolarija.

Ovdje možete saznati neke vrlo korisne savjete i ideje za nabavu PVC stolarije i ugradnju iste.

Vrata i prozori su također i jedan od vizualno i estetski najupečatljivijih elemenata Vašega doma, a PVC stolarija Vam omogućava da pustite Vašoj mašti na volju i Vaš životni prostor uredite točno onako kako ste ga i zamislili.

PVC prozori su od velike koristi i važnosti u svakome objektu. Čuvaju energiju te na taj način direktno utječu na smanjenje mjesečnih izdataka za režije odnosno za grijanje ili hlađenje. Kvalitetan PVC prozor mora pružiti odličnu toplinsku ali isto tako i zvučnu izolaciju!

Pri kupnji PVC prozora pozornost obratite na kvalitetu materijala korištenih pri njegovoj izradi, a mi Vam nudimo samo najbolje – Alphacan profile i VBH okove!

PVC prozori dostupni su u raznim bojama, uzorcima i oblicima, tako da ih estetski zaista možete prilagoditi zaista svakoj Vašoj želji ili potrebi!

PVC vrata također kao i PVC prozori moraju zadovoljavati iste parametre da bi zadovoljila kvalitetom, dakle toplinska i zvučna izolacija je i ovdje prioritet. Vrata su ulaz u Vaš dom te je pametno pri kupnji obratiti pozornosti i sigurnost istih od provale!

Pri kupnji PVC vrata na cijenu najviše utječu dodatni elementi na njima, kao što su dekorativni paneli, ukrasna stakla, debljina stakla, kvaliteta brtvi itd.

PVC grilje i rolete se mogu dodatno ugraditi na Vaše prozore te na taj način poboljšati toplinsku i zvučnu izolaciju, ali također i estestski dojam buduću da su također dostupne u raznim bojama, uzorcima i oblicima tako da uz svoju praktičnu primjenu imaju i funkciju ukrašavanja Vašega doma!

Osnova PVC-a je Polivinil klorid. Najrasprostranjenija vrsta plastika u svijetu su upravo PVC plastike, a razlog tome je njihova niska cijena i visoka adaptivnosti što im omogućuje da se koriste za gotovo sve, od ambalaže, stolarije, dijelova za vozila pa sve do igračaka za djecu!

Pronašao ga je francuski kemičar Henri Victor Regnault slučajnim otkrićem u 19.-tom stoljeću, a pronađen je kao sadržaj na dnu laboratorijske bočice kada je vinil klorid ostavljen na suncu.

Njegova masovna primjena počinje tek 1926.-te kada njemačka tvrtka B.F. Goodrich pronalazi način kako pomiješati PVC sa raznim dodacima, a sve kako bi se kao rezultat dobio fleksibilan materijal koji i dan danas poznajemo i koristimo.

Savjeti za rukovanje i održavanje ALU i PVC stolarije

Rukovanje:

PVC i ALU stolarija opremljena je okovima koji u sebi sadržavaju mehanizme za otklopno-zaokretno ili klizno otvaranje, te je obratiti pozornosti da se ručica uvijek nalazi u jednom od tri položaja, a oni su:
• okomito (ručica okrenuta prema gore) – otklopno otvaranje (ventus)
• vodoravno (ručica okrenuta lijevo ili desno) – zaokretno otvaranje
• okomito (ručica okrenuta prema dolje) – zatvoren

Čišćenje profila i stakla:

Pri samoj proizvodnji posebnim tehnikama se otežava prijanjanje nečistoća iz zraka i kiše na PVC profile, no tijekom vremena zbog izloženosti atmosferskim prilika dolazi do potrebe za čišćenjem i održavanjem.

Prozorske okvire se lako čisti vodom u dodataka neabrazivnih sredstava za pranje. Vrlo je važno izbjegavati agresivna i abrazivna sredstva za održavanje, a također i onda koja sadrže u svome sastavu benzene, jake kiseline ili razrjeđivače.

Otvore za odvodnju vode po potrebi pročistite i otklonite eventualna začepljenja istih.

Održavanje okova i brtvi:

Podmazivanje jednom godišnje je dovoljno da bi se održala funkcionalnost PVC i ALU stolarije, vrši na označenim točkama te na svim pokretnim dijelovima koji su podložni habanju. Pametno je redovno prekontrolirati vijke kojima su okovi pričvršćeni kao i brtve koje moraju biti u utorima koji su predviđeni za njih. Okove po potrebi podesiti, no taj dio najbolje prepustite našem stručnom osoblju.

Savjeti za prozračivanje prostorija:

Budući da PVC i ALU prozori uz pomoć naprednih tehnologija iznimno dobre brtve i ne propuštaju zrak potrebno je redovito prozračivanje prostorija zbog:
• regulacije temperature i vlažnosti zraka prostorije
• zamjene zagušljivoga zraka svježim
• sprječavanja kondenzacije i dolaska do plijesni
• stvaranja ugodnih i zdravih uvjeta u Vašemu domu

Izbjegavati otvaranje prozora na kipu tijekom zimskog razdoblja grijanja, najbolje je dovod svježega zraka osigurati istovremenim otvaranjem svih vrata i prozora, odnosno stvaranjem propuha ukoliko je to moguće, u tome slučaju u razdoblju od 2-4 minute ustajali zrak će potpuno zamijeniti sviježi zrak, a grijaći elementi neće se ohladiti, te na taj minimaliziramo gubitak energije i smanjujemo trošak grijanja.

ISKUSTVO

Gotovo pedeset godina iskustva dovoljno će reći o našoj kvaliteti i postojanosti. Njegujemo tradiciju i pratimo moderne trendove u poslovanju.

KVALITETA

Kvaliteta je naš zaštitni znak i misao vodilja, jer smo svjesni da jedino kvalitetnim proizvodima i uslugama možemo opstati na tržištu.

JAMSTVO

Na sve naše proizvode i usluge dajemo jamstvo kako bi svaki naš klijent bio siguran, miran i bezbrižan u korištenju naših usluga i proizvoda.

Metal Zec d.o.o. - I.G. Kovačića 181, 32236 Ilok, Hrvatska