032 596 041 Fax: 032 592 981 Mob: 099 346 5010 ili 346 5013 metal.zec@vu.t-com.hr

staklo1

 

Staklo je uglavnom amorfni silicijev dioksid. Zbog svojih je karakteristika relativno čvrsto, inertno, prozirno i biološki neaktivno te ima vrlo široku upotrebu. Čisti silicijev dioksid ima talište na oko 2000˚C i bilo bi jako neekonomično taliti ga na toj temperaturi. Prilikom proizvodnje stakla dodaju se sljedeće dvije tvari koje olakšavaju izradu stakla:soda (natrijev karbonat – Na2CO3) i vapnenac (kalcijev karbonat – CaCO3) Dodavanjem sode, talište se snižava na oko 1400˚ C čime staklo postaje topljivo u vodi (vodeno staklo). To se sprječava dodavanjem vapnenca (koji otpuštanjem ugljikovog dioksida prelazi u kalcijev oksid – CaO). Osim osnovnih sirovina u proizvodnji stakla, često se rabe i sredstva za bojanje, poput oksida i karbonata drugih metala.

Staklo se upotrebljava u mnogim područjima: građevinarstvu, prehrambenoj i elektroničkoj industriji, za izradu instrumenata i ukrasnih predmeta itd. Iako se staklo proizvodilo od vremena starih Sumerana i Egipćana, staklo je bio skupocjen materijal i to sve do početka 20. stoljeća, odnosno do patentiranja prvog stroja za automatsku proizvodnju od strane Michaela Owensa, nakon čega postaje jeftin i široko upotrebljavan materijal.Staklo je pogodno za recikliranje te se može u potpunosti reciklirati i koristiti kao isključiva sirovina za proizvodnju novih predmeta od stakla. Recikliranjem se smanjuje onečišćenje zraka u procesu proizvodnje za 20%, a onečišćenje vode za 50%.

 

VRSTE STAKLA

staklo2

1. OGLEDALA

Ogledalo je ravno i prozirno staklo sa reflektirajućim slojem sa zadnje strane zaštićenim sa dodatnim otpornim slojem boje. Proizvodi se u nekoliko boja, iako se u najvećem broju slučajeva koristi bezbojno. Moguće ga je obrađivati i svim načinima obrade kao i bilo koje drugo staklo, osim kaljenjem ili na nekom drugom tehnikom koja podrazumijeva termičku obradu. Ogledala su također i izuzetno dekorativna pa se često koriste u umjetničkoj obradi – pjeskarenjem ili nekom drugom tehnikom.

 

2. ŽIČANA STAKLA

Prozirno staklo glatke ili reljefne površine, bezbojno ili u boji, ojačano tankom mrežastom žičanom konstrukcijom jednostavno nazivamo “žičano staklo“. U slučaju pucanja takvo staklo i dalje ostaje cjelovito. Što je osobito važno tamo gdje se nalažu posebni sigurnosni uvjeti. Iako nije osobito atraktivno, itekako ima svoju svrhu pa je zato često korišteno staklo.

 

3. UMJETNIČKA STAKLA

Vitrajna stakla se u pravilu koriste kod izrade umjetničkih predmeta, najčešće vitraj.  Tehnika “vitraja” umjetnička je tehnika spajanja stakala različitih boja ili čak vrsta u jedinstvenu dekorativnu cjelinu, sa svrhom oplemenjivanja kako unutarnjih, tako i vanjskih prostora. Takva stakla mogu biti i prozirna i neprozirna (opalescentna), sa specifičnim površinskim ali i unutrašnjim strukturama kao što su na primjer mjehurići ili “greške”. Proizvode se u malim formatima i posebnim tehnikama, tako da je svaki komad jedinstven i unutar sebe može sadržavati različitosti.

 

4. ORNAMENTNA STAKLA

Ornamentna stakla prije svega su namjenjena regulaciji providnosti, te kao dekorativna stakla. Mogu biti bezbojna ili u boji, a specifična su zbog površinske teksture (površinski reljef) koju nazivamo “ornament”. Tekstura može biti pravilna ili nepravilna, a ukupna debljina stakla može biti i do 10 mm. Ugrađuje se u vrata i pregradne stijene, u prozore i sl., zato što kroz njih svjetlost prolazi nesmetano, a providnost je vrlo mala.

 

5. FLOAT STAKLA

Kada kažemo “float staklo”, zapravo mislimo na obično ravno, najčešće potpuno prozirno staklo, ono koje svakodnevno koristimo u najvećem broju slučajeva. Takvo staklo je danas najrasprostranjenije i sve se više koristi u arhitekturi bilo da se radi o interijerima ili eksterijerima odnosno fasadama, nadstrešnicama, prozorima, vratima ili pregradnim stijenama, ogradama i slično. Takvo je staklo moguće tretirati u samoj proizvodnji, na primjer dodavanjem pigmenta, mijenjajući mu tako boju, ili naknadno, površinski, bilo jednostrano ili obostrano mijenjajući mu tako svojstva što se najčešće odnosi na kontrolu prolaza sunčeve svjetlosti, toplinske energije, isto tako i UV zračenje i sl. Spomenuta „float“ stakla tretirana na spomenute načine, uobičajeno se nazivaju; obojena, reflektirajuća, low-e, low iron, antibakterijska, stakla otporna na ogrebotine, ogledala, lakirana, itd. Osim toga, takva stakla se radi dodatne sigurnosti i čvstoće mogu termički obrađivati kaljenjem, zatim postupkom laminiranja kod kojeg se između dvije ili više staklenih površina stavlja plastična folija, koje također ima više vrsta, debljina, boja, te stupnja providnosti. Savršeno ravna i glatka površina stakla idealna je podloga i za nanošenje površinskog sloja boje, koja može biti polu ili potpuno netransparentna, ima vanjsku primjenu, poput fasada, nadstrešnica, vjetrobrana, pregrada, i slično, te također u interijerima gdje postaje atraktivna obloga zida, namještaja, ili radne površine.

Ornament staklo bezbojno

Ornament staklo Bezbojno – patterned glass clearStaklo reljefno bezbojeno sa raznim ljevanim motivima na staklu koji cuvaju diskreciju a propuštaju svjetlost u prostor.U ponudi je više vrsta ornamentnog stakla bezbojnog – clear koje se koristi za ugradnju u vrata i prozore kojeg karakteriziria visoka propusnost svjetla ljevanog u raznim motivima-paterned glass.

staklo3 staklo4 staklo5 staklo6
staklo7 staklo8 staklo9 staklo10

Ornament staklo bronza

Ornament staklo bronza – patterned glass bronze.Staklo reljefno obojeno u smedoj boji sa raznim ljevanim motivima na staklu koji cuvaju diskreciju a propuštaju svjetlost u prostor.
U ponudi je više vrsta ornamentnog stakla u smedoj boji – bronza koje se koristi za ugradnju u vrata i prozore slicnog tonaliteta boje hrasta kojeg karakteriziria visoka propusnost svjetla obojanog u svijetlo smedoj boji.

staklo11 staklo12 staklo13

Dvoslojno izo staklo

 izolacijsko staklo – insulated glass – Isolierglas

      

 

 

 

staklo19staklo20

Termoizolacijsko dvoslojno staklo

 

Termoizolaciono staklo float 4 mm  + 16 mm zrak + 4 mm float svojstva:

staklo21

 

 

Termoizolaciono staklo float 4 mm  + 16 mm argon + 4 mm staklo low-e svojstva:

 staklo22

Low-e izolaciono staklo

 

Nisko emisiono termoizolaciono staklo dvoslojno

Ug vrijednos 1,1  W/(m².K)

(pokazatelj prolaza topline prema van – zima )

Solarni faktor – g 60 % (pokazatelj prolaza topline iz vana prema unutra- ljeto)

staklo23

Nudimo izo staklo sa povećanim energetskim učinkom uštede toplotne energije Ug 1,1

 

Termoizolaciono staklo float 4 mm  + 16 mm argon + 4 mm staklo low-e svojstva

staklo24

 

Troslojno izo staklo Ug 0,6

Nisko emisiono termoizolaciono staklo troslojno

Ug vrijednos 0,6  W/(m².K)

(pokazatelje prolaza topline prema van-zima)

Solarni faktor – g 47 %

(pokazatelj prolaza topline iz vana prema unutra- ljeto)

staklo25

 

 

Nudimo  troslojno izo staklo sa povećanim energetskim učinkom uštede toplotne energije Ug 0,6

Termoizolaciono staklo low-e 4 mm  + 16 mm argon + 4 mm float + 16 mm argon +4 mm staklo low-e svojstva:

staklo26

 staklo27

Troslojno izo staklo Ug 0,9

Nisko emisiono termoizolaciono staklo troslojno

Ug vrijednos 0,9  W/(m².K)

(pozatelje prolaza topline prema van – zima )

Solarni faktor – g 55  %

(pokazatelj prolaza topline iz vana prema unutra- ljeto)

za nešto nižu cijenu građenja

 

staklo29

 

Nudimo  troslojno izo staklo sa povećanim energetskim učinkom uštede toplotne energije Ug 0,9 .

 

Termoizolaciono staklo float 4 mm  + 16 mm argon + 4 mm float + 16 mm argon +4 mm staklo low-e svojstva:

 

 staklo30

  

 

Standard izo staklo Ug 2,7

 

Standard termoizolaciono staklo dvoslojno

Ug vrijednos 2,7  W/(m².K)

(pokazatelj prolaza topline prema van – zima )

Solarni faktor – g 77 %

(pokazatelj prolaza topline iz vana prema unutra- ljeto)

staklo31

Ovo izo staklo je pogodno za ekonomičniju gradnju proizvodnih prostorija i prostorija koje se ne zagrijavaju kao npr stubišta i unutarnje pregrade a ugrađeno je u alu ili pvc prozore i ima bolja izolacijska svojstva nego jednostruko staklo.

Termoizolacijsko dvoslojno staklo standard

Nudimo dvoslojna termoizolacijska stakla standard po dimenzijama u raznim kombinacijama dva stakla Ug 2,7,

Termoizolaciono staklo float 4 mm  + 16 mm zrak + 4 mm float svojstva:

 

staklo32

Pjeskareno staklo

Oslikavanje stakla raznim motivima kao dekoracija pjeskarenog stakla

Uzorci radova na staklu:

staklo33 staklo34 staklo35

Anti-reflektirajuće staklo

 

Anti-reflektirajuće staklo je proizvod s posebnim slojem koji uklanja odsjaj i štiti od UV zraka.Dodatno zahvaljujući osnovi čistog Clear Vision stakla zadržavamo prirodnu boju, svijetlinu i oštrinu pogledom kroz anti reflektirajuće staklo.

staklo36

Reflektirajuće staklo

 

Reflektirajuće staklo je staklo koje je tretirano s metalnim premazom kako bi se omogućilo da reflektira toplinu.Dostupna su u više boja te omogućavaju niski solarni koeficijent te svježu i ugodnu unutrašnjost gdje se smanjuje potreba za klima uređajima.

 

 staklo37

 

 

Satinato mliječno staklo

 

Staklo koje sa jedne strane ima kvalitetan kiselinom obrađen finiš.
Prozirna, neutralna satenska stakla: transparentnija od mehanički pjeskarenih stakala.Kiselinom obrađena satinato stakla su lagana za održavanje te su vrlo otporna na mrlje.Jetkanje stakla kiselinom je omiljeno zbog svoje fine i homogene površine.

staklo39