032 596 041 Fax: 032 592 981 Mob: 099 346 5010 ili 346 5013 metal.zec@vu.t-com.hr

Tende

Tende štite od sunca i stvaraju hlad te čine boravak na otvorenom ugodnijim, a unutrašnji prostor štite od topline. Pogodne su za zasjenjivanje terasa, balkona, lođa i ostalih otvorenih prostora, zahvaljujući različitim izvedbama i mogućnostima montaže. U ponudi imamo više tipova tendi, uz velik izbor tkanina i različite boje konstrukcije.

Tende ili markize predstavljaju neizostavan dodatak za ugodan boravak na otvorenom. Prikladne su za zasjenjivanje balkona, terasa, vrtova, vanjskih dijelova ugostiteljskih objekata i općenito za otvorene prostore. Također su pogodne i za zasjenjivanje izloga prodavaonica i drugih lokala.

Tenda kao dio vanjske opreme stvara ugodnu atmosferu te pruža zaštitu od sunca i neželjenih pogleda. Stvara kvalitetan hlad na otvorenom, a ujedno sprječava ulazak topline u unutrašnji prostor zaklanjajući prozore ili vrata. Tende se izrađuju od čvrstih tkanina te mogu pružiti i zaklon od kratkotrajne kiše.

S obzirom na vrstu zasjenjivanja, moguće je odabrati između raznih tipova tendi, od klasičnih do kasetnih sustava, s različitim bojama konstrukcije i tkanine. U ponudi također imamo sjenila koja je moguće primijeniti na vanjskim, odnosno krovnim dijelovima zimskih vrtova i sličnih objekata. Moguće je odabrati tende sa samostojećim konstrukcijama ili one koje se pričvršćuju na zid.

 

KASETNE TENDE

Kasetne su tende vrlo slične klasičnim tendama. Razlikuje ih to što se kod kasetne tende cijev na koju je namotana tkanina, a i čitava konstrukcija kada je tenda sklopljena, nalaze u kutiji, koja ih štiti od nepovoljnih vremenskih utjecaja te tako produžuje trajnost tende.

tende1

 

 

TEHNIČKI PODACI

 

Kasetna tenda ima aluminijske sklopive zglobne ruke i kasetu. Metalni su dijelovi zaštićeni i prašno obojeni u standardnu bijelu boju, ali uz nadoplatu ih je moguće obojiti u bilo koju boju RAL ljestvice.

Postoji nekoliko mogućnosti za upravljanje tendom. Tenda se može namotavati i odmotavati ručno, pomoću monokomandne palice. Ako je u tendu ugrađen elektromotor, upravlja se prekidačem ili daljinskim upravljačem, a moguće je i nadodati senzore za automatsko upravljanje.

U ponudi imamo i klasične i brzotekuće reduktore s različitim omjerima prijenosa, s obzirom na veličinu tende i želje naručitelja. U tende se ugrađuju motori priznatih svjetskih proizvođača, različitih tipova, modela i jačine.

U naše se tende ugrađuju kvalitetne akrilne tkanine ili drugi materijali.

Ako se u tende instaliraju svjetiljke i infracrveni grijači, boravak na otvorenom bit će ugodan i noću te u hladnijim danima.

Ares
Najveća je moguća dužina ove kasetne tende 500 cm. Opremljena je sklopivim aluminijskim opružnim rukama, vijcima od nehrđajućeg čelika i aluminijskom kasetom.

 

 tende2tende3

 

Raspon ruku Minimalna širina tende
150 cm 178 cm
200 cm 236 cm
250 cm 286 cm
300 cm 344 cm

 

 

Armony plus

Ova je kasetna tenda namijenjena za zasjenjivanje velikih površina, a dužina joj je do 1200 cm. Ima sklopive aluminijske opružne ruke s lancem, vijke od nehrđajućeg čelika i aluminijsku kasetu. Sustav za podizanje omogućava potpuno zatvaranje. Pri montaži je moguće pričvršćivanje nosačima na više mjesta po punoj dužini tende.

tende4tende5

  

Raspon ruku Minimalna širina tende
160 cm 205 cm
185 cm 230 cm
210 cm 257 cm
235 cm 280 cm
260 cm 310 cm
310 cm 360 cm
360 cm 408 cm
410 cm 458 cm

 

 

Za sve tende nudimo velik izbor tkanina s različitim uzorcima i bojama. Osim uobičajenih akrilnih platna, u ponudi imamo i različite tehničke tkanine s posebnim karakteristikama, primjerice s boljom zaštitom od topline i UV zraka.

 

Metalni dijelovi vanjskog sjenila imaju visokokvalitetan zaštitni sloj. Kvalitetu ćemo najbolje očuvati tako da eloksirane i plastificirane dijelove redovito čistimo mekom mokrom krpom, pri čemu se ne preporučuje upotreba agresivnih sredstava za čišćenje. Tkanine se čiste vlažnom krpom, sapunicom ili usisavačem, ovisno o vrsti materijala.

 

 

Klasične tende

Klasične tende imaju aluminijske zglobne ruke, a platno se namotava na cijev. Pružaju ugodan hlad na terasama i balkonima te u vrtovima.

  tende6

 

Klasična tenda ima nosive cijevi dimenzija 40 mm x 40 mm te aluminijske sklopive zglobne ruke s lancem tipa Fleyer i vijcima od nehrđajućeg čelika. Metalni su dijelovi zaštićeni i prašno obojeni. Konstrukcija tende standardno dolazi u bijeloj boji, no uz nadoplatu ju je moguće obojiti u bilo koju boju RAL ljestvice.Postoji nekoliko mogućnosti za upravljanje tendom. Tenda se može namotavati i odmotavati ručno, pomoću monokomandne palice. Ako je u tendu ugrađen elektromotor, upravlja se prekidačem ili daljinskim upravljačem, a moguće je i nadodati senzore za automatsko upravljanje.U ponudi imamo i klasične i brzotekuće reduktore s različitim omjerima prijenosa, s obzirom na veličinu tende i želje naručitelja. U tende se ugrađuju motori priznatih svjetskih proizvođača, različitih tipova, modela i jačine. Motori za sve vrste klasičnih tendi imaju i pomične ručice, što omogućuje ručno zatvaranje ili otvaranje tende u slučaju nestanka električne energije.U naše se tende ugrađuju kvalitetne akrilne tkanine ili drugi materijali.Klasične je tende također moguće krovićem za tende dodatno zaštititi od nepogodnih vremenskih uvjeta.

 

Saturn
Ovo je osnovna verzija klasične tende dužine do 540 cm.

tende7tende8

Raspon ruku Minimalna širina tende
150 cm 190 cm
175 cm 210 cm
200 cm 236 cm
225 cm 260 cm

 

 

 

Uran
Najveća moguća dužina ove tende iznosi 1650 cm.

tende9tende10

Raspon ruku Minimalna širina tende
150 cm 195 cm
200 cm 239 cm
250 cm 291 cm
300 cm 341 cm

 

 

Neptun
Ova vrsta tende namijenjena je za zasjenjivanje velikih površina, a dužina joj može biti do 1650 cm. Ako je potrebno i okomito zasjenjivanje s prednje strane, moguće je odabrati završnu letvicu (dimenzija 95 mm x 75 mm) s visećim roloom u širini od 6 metara, najveće moguće visine 250 cm, ovisno o vrsti tkanine i načinu šivanja.

tende11tende12

Raspon ruku Minimalna širina tende
300 cm 372 cm
350 cm 418 cm
400 cm 458 cm

 

 

 

 

Krovne i fasadne tende

Krovne i fasadne tende namijenjene su zasjenjivanju velikih staklenih površina, poput zimskih vrtova. Pružaju mogućnost modularnog sastavljanja. Moguće ih je postaviti s unutrašnje ili s vanjske strane.

tende13

 

Komponente tende, aluminijska kaseta, vodilice i završna letvica, standardno dolaze u bijeloj, sivoj ili smeđoj boji. Uz nadoplatu ih je moguće obojiti u bilo koju boju RAL ljestvice. Tendom se upravlja na elektromotor, pomoću prekidača ili daljinskog upravljača. Moguća je zidna ili stropna montaža. U ponudi imamo motore priznatih svjetskih proizvođača, različitih tipova, modela i jačine.U naše se tende ugrađuju kvalitetne akrilne tkanine ili drugi materijali.

  

 

Eureka Belt
Ova tenda s vodilicama namijenjena je za ugradnju na postojeće konstrukcije, zimske vrtove, krovne prozore i balkonska vrata dužine do 600 cm. Tende se lako mogu modularno kombinirati.

 

 tende14tende15

  

 

Vrsta tende Maksimalna dužina
Eureka Belt 1 (jedan modul, jedan motor) 600 cm
Eureka Belt 2 (dva modula, dva motora) 1000 cm
Eureka Belt 3 (dva modula, jedan motor) 1000 cm

 

Wind stop
Ova tenda s vodilicama namijenjena je za ugradnju na postojeće konstrukcije kao sustav okomitog bočnog zatvaranja. Njezina je najveća prednost sam sustav, jer trake i opruge osiguravanju stalnu napetost tkanine. Tende je moguće modularno kombinirati, pri čemu je najveća moguća dužina pojedinog modula 450 cm, a visina 280 cm. Moguće je postaviti jedan modul s jednim motorom, dva modula sa zasebnim motorima ili dva modula s jednim zajedničkim motorom.

tende16tende17

 

 

  

Prozorske i balkonske tende

 

Ove su jednostavne tende namijenjene za zasjenjivanje prozora i balkonskih vrata. Pogodne su za prozorske otvore, balkone i terase u slučajevima kada nije potrebno izvlačenje tende.

 tende18

 

 tende19tende20tende21 

 

Metalni su dijelovi zaštićeni i prašno obojeni. Konstrukcija standardno dolazi u bijeloj boji,

ali uz nadoplatu ju je moguće obojiti u bilo koju boju RAL ljestvice. Ova vrsta tende može imati vodilice ili opružne ruke, a također i kasetu i vodilice.Postoji nekoliko mogućnosti za upravljanje tendom. Tenda se može namotavati i odmotavati ručno, pomoću monokomandne palice. Ako je u tendu ugrađen elektromotor, upravlja se prekidačem ili daljinskim upravljačem, a moguće je i nadodati senzore za automatsko upravljanje.U ponudi imamo i klasične i brzotekuće reduktore s različitim omjerima prijenosa, s obzirom na veličinu tende i želje naručitelja. U tende se ugrađuju motori priznatih svjetskih proizvođača, različitih tipova, modela i jačine. Motori za sve balkonske i prozorske tende imaju i pomične ručice, što omogućuje ručno zatvaranje ili otvaranje tende u slučaju nestanka električne energije.U naše se tende ugrađuju kvalitetne akrilne tkanine ili drugi materijali. Prozorske i balkonske tende također je moguće kasetom dodatno zaštititi od nepogodnih vremenskih uvjeta.

BAN tenda
Ova jednostavna tenda najveće moguće dužine 540 cm ima cijev za namotavanje tkanine s nosačima koji se pričvršćuju u strop ili zid te završnu letvicu koja se zakvači za kuke pričvršćene za tlo, odnosno dno prozorskog okvira ili balkonsku konstrukciju.

tende22tende23tende24

BAG tenda
Ova jednostavna tenda najveće moguće dužine 480 cm ima navojnu cijev s nosačima koji se pričvršćuju za zid ili strop, završnu letvicu i bočne vodilice.

tende25tende26tende27

BGN markiza-roleta
Ova tenda ima navojnu cijev s nosačima koji se pričvršćuju za zid ili strop, završnu letvicu i bočne vodilice te mehanizam koji omogućuje otklon.

 tende28tende29tende30

Desert I3
Ova tenda najveće moguće dužine 600 cm uz opružne ručice koje omogućavaju fiksnu napetost tkanine ima i ruke I3, koje omogućavaju otklon do 180°.

 

 tende31

 

 

ODRŽAVANJE

 

Metalni dijelovi vanjskog sjenila imaju visokokvalitetan zaštitni sloj. Kvalitetu ćemo najbolje očuvati tako da eloksirane i plastificirane dijelove redovito čistimo mekom mokrom krpom, pri čemu se ne preporučuje upotreba agresivnih sredstava za čišćenje. Tkanine se čiste vlažnom krpom, sapunicom ili usisavačem, ovisno o vrsti materijala.

 

 

MATERIJALI

 

Za sve tende nudimo velik izbor tkanina s različitim uzorcima i bojama. Osim uobičajenih akrilnih platna, u ponudi imamo i različite tehničke tkanine s posebnim karakteristikama, primjerice s boljom zaštitom od topline i UV zraka.

 

Screen sjenila

Screenovi su vanjska ili unutrašnja sjenila raznih oblika i dimenzija, s kasetom ili bez nje te s aluminijskim ili čeličnim vodilicama. Njihova je posebnost specijalna mrežasta tkanina – screen.

Screen sjenila odlikuju se propusnošću Sunčeve svjetlosti,uz zaštitu od topline i UV zraka. Stoga su prikladne za zasjenjivanje prostora u kojima se boravi uglavnom danju.

Osim screen tkanina, u ova se sjenila može ugraditi i soltis tkanina, a razlika je prvenstveno u izradi ovih vrsta tkanine – screen tkanina se plastificira prije tkanja, a soltis nakon.

 

 tende32

 

 

Prednosti screen sjenila:

 • smanjuju utjecaj topline, ujedno omogućavajući ulazak svjetlosti u prostor – stoga su prikladna za sve javne i privatne prostore u kojima se uglavnom boravi danju
 • zahvaljujući velikom izboru boja, bit će i dekorativan element
 • jednostavna su za upotrebu i održavanje
 • prikladna su za zasjenjivanje velikih staklenih površina
 • imaju manju kasetu od drugih vrsta sjenila te stoga manje zaklanjaju svjetlost u situacijama kad sjenila nisu potrebna
 • stvaraju manje buke u vjetrovitim uvjetima
 • prostorije je moguće kvalitetno prozračivati
 • služe i kao zaštita od insekata.

Vanjska screen sjenila ugrađuju se na vanjsku stranu objekta u prozorski otvor ili na fasadu, a moguća je i podžbukna montaža. Konstrukciju je moguće obojiti u jednu od boja RAL ljestvice.

Za vanjska screen sjenila preporučujemo ZIP sustav. Glavna je prednost i odlika ZIP screen sjenila to što se tkanina kreće po vodilicama na principu zatvarača, što omogućuje napetost tkanine čak i u nepovoljnim vremenskim uvjetima.

 

Prednosti ZIP screen sjenila:

 • ZIP sustav omogućuje optimalnu napetost tkanine, bez obzira na nepovoljne vremenske uvjete – čak i kod jačeg vjetra tkanina ostaje vodilicama
 • jednostavnost i pouzdanost
 • omogućuje zasjenjivanje vrlo velikih staklenih površina, do 25 m2, pri čemu su najveća moguća širina ili dužina 5 m
 • konstrukcija je otporna na koroziju
 • u kombinaciji s drugom vrstom tkanine moguće je potpuno zamračivanje.

Za unutrašnja screen sjenila uglavnom se upotrebljava tkanina težine do 420 g/m2, a za unutrašnja 535 g/m2 i 520 g/m2. Najpogodnija vrsta screena odabrat će se prema željama naručiteljima i dimenzijama sjenila, a moguć je odabir između običnih screen sjenila i onih sa zatvaračem (ZIP sustav).

 

U ponudi imamo sljedeće vrste vodilica:

 • GP – klasična aluminijska vodilica
 • GC – čelična vodilica
 • GA – palica od nehrđajućeg čelika
 • GB – vodilica na otklon – markiza-roleta.

Kaseta može biti kvadratna ili ovalna, a moguća je i izvedba bez kasete – cabrio. Veličina kasete određuje se u skladu s dimenzijama širine i visine screen sjenila.

Tip screena Maksimalna širina Maksimalna visina
85 GPZ 300 cm 220 cm
85 GPZ (nije ZIP sustav) 300 cm 240 cm
110 GPZ 400 cm 300 cm
110 GC (bez kasete, nije ZIP sustav) 400 cm 300 cm
130 GPZ 500 cm 500 cm

 

 

 tende33tende40

 

  

  

Nadstrešnice

Ukoliko želite natkriti terasu, ulazna vrata ili automobil, nadstrešnica je idealno riješenje za Vas. Dobra nadstrešnica je kvalitetna zaštita Vašeg balkona, terase, automobila ili vrta od sunca, snijega i sličnih vremenskih prilika. Zbog širokih mogućnosti primjene, nadstrešnice možemo izraditi tako da izgledaju vrlo elegantno i služe svrsi.

Proizvodimo nadstrešnice od inoxa, crnog željeza ili aluminija. U mogućnosti smo zadovoljiti svačije potrebe zbog raznovrsnih vrsta materijala koje koristimo pri proizvodnji. Razlike u odabiru materijala uglavnom proizlaze iz namjene za koju nam služi nadstrešnica.

Najveća elegancija postiže se kombiniranjem inoxa i stakla u proizvodnji nadstrešnice. Ovakve nadstrešnice se najviše koriste za natkrivanje terasa. Ovakve nadstrešnice mogu se izraditi u raznim dimenzijama i oblicima i zbog toga lako možemo udovoljiti i željama najzahtjevnijih klijenata.

Pri proizvodnji uvijek pazimo na izdrživost pojedinih materijala, pa tako i savjetujemo naše klijente.

Do sada smo imali prilike izraditi:

 • nadstrešnice za terase
 • nadstrešnice za dvorište
 • nadstrešnice za auto
 • autobusne nadstrešnice
 • nadstrešnice za ulazna vrata

Nadstrešnice za terase

Naši klijenti nam često dolaze s upitom za nadstrešnice za terase. Ovakve nadstrešnice mogu biti vrlo lijepe i elegantne. Konačni izgled terase ovisiti će o materijalu od kojeg želite nadstrešnicu te prostoru na kojem se terasa nalazi.

Budući da se izrađuju od raznih materijala, različit je i način održavanja. Najjednostavniji za održavanje je inox. Inox je dovoljno samo prebrisati vlažnom krpom te s vremena na vrijeme prebrisati alkoholom (primjerice sredstvo za pranje stakla). Kod željeznih nadstrešnica potrebno je farbanje svakih godinu dana kako bi se održao sjaj i lijep izgled.

Kod pitanja kvalitete, svakako preporučamo nadstrešnice od inoxa, njihova čvrstoća i elegancija je ispred svih drugih materijala.

 tende35 tende36 tende37 tende38 tende39