032 596 041 Fax: 032 592 981 Mob: 099 346 5010 ili 346 5013 metal.zec@vu.t-com.hr

Vodenica na Dravi

 

 

U ranom 20. stoljeću, bilo je više od 60 vodenica na rijeci Dravi u Hrvatskoj. Uništene u Drugom svjetskom ratu, koje nisu obnavljane, sve do sada. Ako ste dovoljno sretni da posjetite prekrasni gradski trg u Osijeku, u skorije vrijeme nemojte zaboraviti prošetati do rive. Usidrena je  potpuno nova plutajuća vodenica, dizajnirana u tradicionalnom hrvatskom stilu. To je potpuno funkcionalno mlin, dug 16,5 metara s ogromnim šest metara velikim kotačem mlina. To bi trebao postati turističko središte, s radionicama, aktivnostima za djecu i odrasle. Izgradnja vodenice je dio projekta “Mlinarev put ‘, zajednički napor između Mađarske i Hrvatske. Cilj projekta je jačanje turizma, oživljavanje regionalnih tradicijskih obrta, kao potpuno nova atrakcija za poticanje društveno-ekonomskog razvoja mljevenje žita je jedna takva djelatnost, Hrvatska ima snažno nasljeđe mljevenje žita koje datira stotinama godina unazad.

“Vodenica se počela radit prije otprilike godinu i dva mjeseca, neki početni radovi. Konstantno u nekakvom strahu, kako će to sve ispast. Nismo nikada radili takav projekt, niti smo se bavili brodogradnjom. Svaka je etapa imala svoje probleme, koji su se rješavali kako su nailazili, nešto uz pomoć brodarskih inženjera, nešto uz pomoć drvodjelaca, uglavnom sve je išlo prema svome kraju ustvrdio je Krešimir Zec iz tvrtke Metal Zec Ilok, koja je obavila radove.

Unutar mlina će se nalaziti kamen za mljevenje, a posjetitelji će moći isprobati mljeti sami. Vodenica će se također isticati po svojim velikim staklenim stijenama. “Bit ćete u mogućnosti vidjeti kotač mlina kroz staklo, koji će se okretati tijekom cijele godine”, kaže Ivan Zec iz tvrtke Metal-Zec Ilok.

 

vodenica1 vodenica2 vodenica3vodenica4 vodenica3

 

 

Simbol Osijeka

Izgradnja mlina počela je krajem ožujka 2015. U kolovozu, Metal-Zec spustio je glavni okvir od dva trupa na vodu u Osječkoj luci. Sada, teku pripreme kako bi vodenica bila spremna za svoj dom. “Nadamo se da će vodenica biti velika turistička atrakcija”, kaže Ivan. “Vodenica bi uskoro trebala postati prepoznatljivi simbol Osijeka.

 

RADNO VRIJEME VODENICE

Radno vrijeme vodenice je tijekom radnih dana dvokratno – od 9 do 13 te od 17 do 20 sati. Subotom će goste primati između 9 i 14 sati. Grupne posjete nužno je unaprijed najaviti TZ-u grada Osijeka.