032 596 041 Fax: 032 592 981 Mob: 099 346 5010 ili 346 5013 metal.zec@vu.t-com.hr

Zbrinjavanje elektroničkog i električnog otpada

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva donijelo je u skladu s direktivama Europske unije Pravilnik o gospodarenju otpadnim električnim i elektroničkim uređajima i opremom.
Na temelju pravilnika uspostavlja se sustav odvojenog skupljanja električnog i elektroničkog otpada radi njegove obrade i zbrinjavanja. Ovaj sustav omogućuje građanima da telefonom nazovu ovlaštenog skupljača koji dolazi u kuću ili poslovni prostor i besplatno preuzima aparat kojeg se građanin, odnosno tvrtka želi riješiti.

 

Električni i elektronički uređaji i oprema

Električni i elektronički uređaji i oprema (EE oprema) predstavljaju sve proizvode koji su za svoje pravilno djelovanje ovisni o električnoj energiji ili elektromagnetskim poljima, kao i oprema za proizvodnju, prijenos i mjerenje struje, te je namijenjena korištenju pri naponu koji ne prelazi 1.000 V za izmjeničnu i 1.500 V za istosmjernu struju.

Razlikujemo 10 vrsta EE opreme:

 1. veliki kućanski uređaji kao npr: električni štednjaci, strojevi za pranje rublja, hladnjaci;
 2. mali kućanski uređaji kao npr: usisavači, glačala, tosteri, uređaji za sušenje kose;
 3. oprema informatičke tehnike (IT) i oprema za telekomunikacije kao npr: računala, pisači, kopirna oprema, kalkulatori, telefoni, mobiteli;
 4. oprema široke potrošnje za razonodu kao npr: radio i TV aparati, videokamere, hi-fi uređaji, glazbeni instrumenti;
 5. rasvjetna oprema kao npr: flourescentne cijevi, štedne žarulje, rasvjetna tijela za fluorescentne žarulje, osim žarulja za kućanstvo, ravne fluorescentne žarulje, kompaktne fluorescentne žarulje, žarulje s izbijanjem, uključujući visokotlačne žarulje s natrijevim parama i žarulje s metalnim parama, niskotlačne natrijeve žarulje. Ostala rasvjetna oprema ili oprema za širenje ili upravljanje svjetla, osim žarulja sa žarnom niti
 6. električni i elektronički alati kao npr: bušilice, pile, šivaći strojevi;
 7. igračke, oprema za razonodu i športska oprema kao npr: videoigre, računala za biciklizam, ronjenje, trčanje, veslanje i sl.;
 8. medicinski uređaji kao npr: uređaji za dijalizu, kardiološki uređaji, analizatori, radioterapijska oprema;
 9. instrumenti za nadzor i upravljanje kao npr: detektori dima, termostati, instrumenti za nadziranje i sl.;
 10. samoposlužni aparati kao npr: automatski uređaji za izdavanje toplih napitaka, za
  izdavanje novca i sl.
 11. Otpadni tiskarski toneri kao komponente pisača, fax uređaja, multifunkcijskih i sličnih uređaja sadrže po okoliš štetne tvari.

 

Električni i elektronički otpad

Kada posjednik električnog ili elektroničkog uređaja odluči isti odbaciti, bilo zbog kvara ili zamjene za novi, bolji uređaj, tada taj uređaj postaje električni odnosno elektronički otpad (EE otpad).Prema mjestu nastanka EE-otpad se dijeli u dvije grupe:

 1. EE otpad iz kućanstva
 2. EE otpad koji nastaje u gospodarstvu (industrija, obrt i slično

 

EE-Otpad Metal-Zec preuzet će i ostali, manji električni ili elektronički otpad kad preuzimaju veliki u domaćinstvima. Veće količine stare električne i elektroničke opreme – veći broj račnala, pisača, fotokopirnih aparata i sl. također će ovlašteni skupljač preuzeti na licu mjesta od posjednika temeljem poziva.

Besplatni brojevi na kojima možete zatražiti besplatno preuzimanje ovakvog otpada su:

031 550 111, 091 302 1129, 099 346 50 14

eeotpad

Metal Zec d.o.o. - I.G. Kovačića 181, 32236 Ilok, Hrvatska